fbpx

Prikkelbare Darm Syndroom en je darmflora

prikkelbare darm syndroom

Prikkelbare Darm Syndroom en je darmflora

PDS is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Deze kenmerkt zich door buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid. Mensen met PDS hebben vaak diarree of juist verstopping. Naar schatting komt het ziektebeeld bij ruim 10% van de Nederlanders voor1.

Is Prikkelbare Darm Syndroom psychisch?

Nog enkele jaren geleden werd gedacht dat prikkelbare darm syndroom voornamelijk psychisch van aard was. Tevens was het een stempel voor het leven. Er konden namelijk geen oorzaken gevonden worden en de pijn kon niet verklaard worden2.

Ook ik kreeg op mijn 13de deze diagnose, al heette het toen nog spastische darm. Gelukkig help ik tegenwoordig mijn cliënten ermee en maken ze enorme verbeteringen. Hoewel stress zeker een rol kan spelen, is het lang niet de enige oorzaak van dit syndroom. Zelf kan ik met trots zeggen dat ik voor het merendeel van mijn klachten af ben. En dat terwijl voorheen het zweet op mijn voorhoofd stond van de krampaanvallen.

Wil je weten hoe? Lees dan verder of bekijk mijn gratis lezing

3 min read / 90 min lezing

Wat is er aan de hand in je darmen?

Mensen met prikkelbare darm syndroom hebben o.a. schade en hypergevoeligheid van de zenuwen rondom hun darmen. Door deze schade voel je pijn en ongemak in je buik, die anders niet voelbaar zou moeten zijn. Ook is de darmperistaltiek verstoord. Dit zijn de bewegingen die darmen maken om de voedselbrij voort te bewegen. Dit verklaart de diarree of juist obstipatie die men vaak bij PDS heeft3.


Darmflora: oorzaak van deze schade?

Een gezonde darm zou in principe 36 biljoen bacteriën moeten bevatten. Dit zijn meer bacteriën in je darmen dan een mens cellen in zijn of haar lichaam heeft. En natuurlijk hebben deze een grote functie. Ze bepalen een aanzienlijk deel van onze algemene weerstand, ze spelen een rol in het produceren van energie in de vorm van zuren en B-vitamines en helpen mee bij de vertering. Ook houden ze de darmwand gezond4.

Mensen met darmklachten hebben een ongustig microbioom. Deze veranderde darmflora speelt waarschijnlijk een grote rol in de ontwikkeling van prikkelbare darm syndroom5. Slechte bacteriën, schimmels en parasieten kunnen allemaal bijdragen aan de schade van de darmwand en de omliggende zenuwen67.


Wat kun je eraan doen?

Als eerste is het van belang om je voedingspatroon aan te passen. Een FODMAP arm dieet kan je darmflora verbeteren en klachten reduceren8, al merk ik in de praktijk dat het paleo dieet of een auto-immuun protocol dieet ook werkt. Het is mijn ervaring dat een geschikt voedingspatroon erg individueel is.

Vervolgens moet er gekeken te worden of ziekteverwekkers zoals parasieten in de darmen bestreden dienen te worden9. Helaas worden niet alle parasieten tegenwoordig in onderzoeken meegenomen10. Tevens merk ik bij mijn cliënten dat het niet makkelijk is om parasieten weg te krijgen en ook weg te houden.

Tot slot is het van belang om met een breed spectrum pre- en probiotica de gezonde darmflora weer op te bouwen11. Maar pas op dat het te vroeg inzetten van deze supplementen méér klachten kan geven dan verbetering. Ook in dit stadium is het dus proberen, al dan niet onder begeleiding van een deskundige.


Heb je nog vragen, stel ze dan gerust via het contactformulier of boek een gratis consult!

Hartelijke groet,

Jerome Verbeek, orthomoleculair therapeut

 1. https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/pds-prikkelbare-darm-syndroom/wat-is-het/
 2. https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/pds-prikkelbare-darm-syndroom/wat-is-het/
 3. S;, Chey WD;Kurlander J;Eswaran. “Irritable Bowel Syndrome: A Clinical Review.” JAMA, U.S. National Library of Medicine, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25734736/
 4. MR;, Adak A;Khan. “An Insight into Gut Microbiota and Its Functionalities.” Cellular and Molecular Life Sciences : CMLS, U.S. National Library of Medicine, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30317530/.
 5. Pimentel, Mark, and Anthony Lembo. “Microbiome and Its Role in Irritable Bowel Syndrome.” Digestive Diseases and Sciences, Springer US, 5 Feb. 2020, https://link.springer.com/article/10.1007/s10620-020-06109-5.
 6. BP;, Weingarden AR;Vaughn. “Intestinal Microbiota, Fecal Microbiota Transplantation, and Inflammatory Bowel Disease.” Gut Microbes, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28609251/..
 7. RJ;, Plichta DR;Graham DB;Subramanian S;Xavier. “Therapeutic Opportunities in Inflammatory Bowel Disease: Mechanistic Dissection of Host-Microbiome Relationships.” Cell, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31442399/.
 8. Altobelli E;Del Negro V;Angeletti PM;Latella G; “Low-FODMAP Diet Improves Irritable Bowel Syndrome Symptoms: A Meta-Analysis.” Nutrients, U.S. National Library of Medicine, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28846594/.
 9. Cifre S;Gozalbo M;Ortiz V;Soriano JM;Merino JF;Trelis M; “Blastocystis Subtypes and Their Association with Irritable Bowel Syndrome.” Medical Hypotheses, U.S. National Library of Medicine, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29857906/.
 10. https://www.nhg.org/themas/publicaties/laboratoriumdiagnostiek-diarree-volledige-tekst
 11. GA;, Dale HF;Rasmussen SH;Asiller ÖÖ;Lied. “Probiotics in Irritable Bowel Syndrome: An up-to-Date Systematic Review.” Nutrients, U.S. National Library of Medicine, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31480656/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden Nieuwsbrief

U hoeft alleen uw naam en email in te vullen

En u kunt zich altijd gemakkelijk weer afmelden!