fbpx

Hoeveel groentes moet ik eten?

Hoeveel groentes moet ik eten?

Tussen de 300 en 400 gram per dag. Geen idee hoeveel dit eigenlijk is? Volg dan deze vier praktische tips, want ik als voedingsdeskundige zat met hetzelfde probleem.
 

1. Probeer bij méér dan één maaltijd van de dag groentes te eten, anders red je die hoeveelheid niet snel. B.v. komkommer of avocado bij het ontbijt al, of een wortel ernaast. Lukt dit niet dan kan je dagelijks kiezen voor een rijke maaltijdsalade. Deze weegt al gauw 300 gram. 

2. Maak onderscheid tussen “zware” groentes en voeding waar vooral een hoop lucht tussen zit. Een gemiddelde wortel weegt 135 gram (3de al van wat je dagelijks moet binnen krijgen) terwijl een grote zak gemengde sla voor twee personen slechts 150 gram weegt. Kijk maar eens wat vaker op voorverpakte groentes. Daar staat altijd het gewicht al op. Ook een keukenweegschaal geeft na een week wegen al veel meer inzicht.

3. Volgens het voedingscentrum hoort een volwassen persoon 200 gram groentes te eten en de meeste Nederlanders denken dit wel te halen. Het blijkt echter dat er gemiddeld maar 135 gram gegeten wordt en dat is maar een 3de van wat een orthomoleculair therapeut als ik aanraadt. Een bekende uitspraak van ons is: “Het volume op je bord bestaat uit planten, de energie komt van het stuk vis of gevogelte.”

4. Om deze hoeveelheid te behalen, zal je andere voeding moeten laten staan. Voor de meeste mensen betekent dit minder koolhydraten eten zoals aardappelen, brood, pasta en rijst. Das mooi want daar val je van af, maar pas op met een koolhydraat arm dieet als je dun bent, ziek of veel stress hebt. Maak je maaltijd lekker door kruiden en olijfolie door de groentes te doen. Dat was toch al gezond en maakt droge groentes een stuk smeuïger en smakelijker.

—————————

Groentes bevatten vitamines, mineralen en polyfenolen in hoeveelheden en verhoudingen die niet in fruit en vleesproducten voorkomen. Maar nog veel belangrijker zijn de hoeveelheid en soort vezels gevonden in alle verschillende groentes. Vezels zijn de enige voedingsbodem voor je darmflora en wordt erg aangeprezen in vezelrijk brood en crackers. De laatste jaren is echter onderzocht dat er verschillen in vezels zijn. Deze verschillende vezels laten allemaal andere bacteriesoorten in je maag-darm kanaal groeien. En mochten brood en granen nou juist niet de meeste gunstige bacteriën produceren.

Even voor de goede orde, de menselijke darmflora speelt hoogstwaarschijnlijk een hoofdrol bij het voorkomen of verbeteren van: allergieën, auto-immuunziektes, afweer (tegen virussen), overgewicht, diabetes, Alzheimer, Parkinson, energieproblemen, huidproblemen, concentratiestoornissen, hart- en vaatziektes en darmklachten. Kortom, het is moeilijk om nog een klacht of ziektebeeld te vinden waar je darmflora geen invloed op heeft. En je krijgt er nog een mooie huid van ook!

Wil je weten wat je nog meer kan doen om een goede darmflora te krijgen of heb je darmklachten zoals Prikkelbare Darm Syndroom, Colitis Ulcerosa of Ziekte van Crohn? Bekijk dan direct en gratis mijn video lezing onder dit artikel over darmklachten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden Nieuwsbrief

U hoeft alleen uw naam en email in te vullen

En u kunt zich altijd gemakkelijk weer afmelden!