fbpx

Depressies: voeding & leefstijlgeneeskunde

Depressies: voeding & leefstijlgeneeskunde

Wanneer iemand je vraagt hoe het met je gaat, heb je dan wel eens geantwoord met:

“wel wat beter”.. of “het gaat wel ok..”? 

Voelde je dat ook echt? Kon je een echt antwoord geven? Misschien bedoelde je wel als volgt:

“maak je maar geen zorgen om mij, gezien je toch geen antwoord op mijn problemen hebt. Ik heb nog slechtere tijden meegemaakt. Eigenlijk gaat het nog steeds zwaar K*T, maar laat ik maar politiek correct antwoorden. Voor mijn eigen fragiele optimisme en voor mijn omgeving”.

Angst en depressie gevoelens door leefstijl factoren

Helaas herkennen veel mensen het gevoel hierachter. Sommigen herkennen het niet eens meer, omdat ze zich al te lang niet anders hebben gevoeld.

Het is moeilijk om een depressie van een burn-out of zelfs intens verdriet te onderscheiden. In alle situaties overheerst somberheid en een gebrek aan plezier in alledaagse dingen. Bij verdriet is er vaak sprake van een verlies.

Dit heeft zijn tijd nodig en moet vooral niet onderdrukt worden. 

Mensen met een depressie voelen weinig lust voor het leven, terwijl het bij een burn-out meer om een overbelasting gaat. In mijn praktijk kom ik met mensen in aanraking die te lang en zonder duidelijke oorzaak in een dergelijke staat blijven hangen.

40% van de depressies door een “Low Grade Inflammation”

Wist je dat maar liefst 40% van alle depressies mede veroorzaakt worden door een laag-gradige ontsteking?

Bedenk je maar eens hoe je je voelt als je flink de griep hebt, wat immers ook een ontstekingsreactie uitlokt. Je bent down, futloos, hebt nergens zin in en wilt vooral geen sociale interactie. Ditzelfde mechanisme in je brein wordt ook geactiveerd bij andere immuunreacties, zeker als deze continue door blijven gaan.

Zo kan buikvet dat ontsteekt, een ontstoken darm-of maagwand of zelfs een ontstoken gebit voor een “mentale” depressie zorgen!

Continu op zoek naar antwoorden

Je hoofd is continue op zoek naar antwoorden. Waarom voel ik me zo? Wat kan ik ertegen doen? Wat heeft het voor zin om er wat tegen te doen?

De exacte antwoorden hierop zijn voor iedereen verschillend, maar één ding kan ik garanderen: het heeft zelden maar één enkele oorzaak!

Om een echte duurzame oplossing te vinden, dient er aan alle facetten gewerkt te worden. En deze oorzaken hebben niet alleen met je werk of gezinsleven te maken. Denk maar eens aan een winterdepressie. Niet iedereen heeft er last van, maar voor velen is het verminderde zonlicht net de laatste druppel.

Vaak maakt stress in het vroege leven je gevoeliger voor psychische klachten. 

Dit is wetenschappelijk onderzocht en terug te zien aan de ontstekingsgevoeligheid en ontwikkeling van de hersenen. Maar ook nu moeten er nog meer factoren bovenop komen, willen deze ervaringen tot een depressie leiden.

Zo merk ik dat voldoende omega 3 vetzuren al veel angstklachten verbeteren bij mijn cliënten. Ook slechte darmbacteriën kunnen de voorgeprogrammeerde hersenen laten doorslaan naar een ware stoornis.

Angst en depressie neemt zo de overhand zonder dat daar een externe oorzaak voor aan te wijzen is.

Mijn advies

Mijn boodschap is als volgt.

Neem zoveel mogelijk van deze factoren in acht als je aan deze klachten wilt werken. Misschien lijk je hierdoor minder controle te hebben. Maar je hebt ineens ook veel meer mogelijkheden tot verbetering.

En het hoeft niet allemaal meteen perfect te zijn.

Waar moet je beginnen? 

Met jezelf te informeren wat allemaal een rol kan spelen. Daarna is het een kwestie van de makkelijkste stap het eerste te nemen. Soms kan dat een antidepressiva zijn om weer genoeg drive te krijgen. Of goede psychologische hulp inschakelen. Maar er zijn ook supplementen die een snelle winst kunnen geven.

Wil je weten welke oorzaken en oplossingen er allemaal mogelijk zijn vanuit mijn vakgebied en (eigen)ervaring? Ik heb mijn hele lezing hierover opgenomen die je direct en gratis kan bekijken:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aanmelden Nieuwsbrief

U hoeft alleen uw naam en email in te vullen

En u kunt zich altijd gemakkelijk weer afmelden!