fbpx

Waarom de wereld klaar is voor een betere leefstijl

Waarom de wereld klaar is voor een betere leefstijl!

Het Coronavirus maakt velen van ons flink bang. Niet geheel onterecht, want een percentage van alle mensen sterft er nog steeds aan. Het vreemde is alleen, er sterven jaarlijks nog veel meer mensen aan diabetes en hart- en vaatziektes dan aan dit virus. Echt véél meer. Toch lijkt dat feit, zeker in vergelijking met de huidige epidemie, als oud nieuws behandeld te worden. Het wordt onder de tafel geschoven of vluchtig geaccepteerd omdat je er toch nou eenmaal weinig aan kan doen. Het lijkt gewoon een kwestie van pech hebben, mocht je getroffen worden door deze bekende westerse ziektebeelden. Het kan de beste overkomen, want we kennen allemaal wel iemand die zijn of haar hele leven gezond bezig was en dan toch ernstig ziek wordt. Net als bij dit virus.

Zou het toeval zijn dat de grootste risicogroepen onder de mensen die het Covid-19 virus oplopen, juist de mensen zijn die al kampen met diabetes en hart- en vaatziektes? En is het virus dan de oorzaak of de druppel? Er lijkt een logisch samenspel te zijn tussen je algemene gezondheid en de manier waarop je lichaam al dan niet met een virus infectie om kan gaan. Een gezond kind bijvoorbeeld is slechts één dag ziek bij een verkoudheid, een volwassene met een stressvolle baan doet er twee weken over en een hoogbejaarde kan weleens overlijden aan diezelfde verkoudheid. Zijn we hieraan overgeleverd of kunnen we controle uitoefenen op dit ogenschijnlijk tijdsbepaalde proces?

Er bestaan geen garanties in het leven. Ook al leef je nog zo gezond, je kunt altijd ziek worden. Zo ook met diabetes type 2 en hart- en vaatziektes. Maar je kunt wel bewuste keuzes maken om de kans op het ontwikkelen van westerse ziektebeelden aanzienlijk te verlagen. En ook al heb je last van zo’n moderne aandoening, je weerbaarheid verbetert met elke gezonde keuze die je doorvoert in je dagelijks bestaan. Het zijn vaak kleinere stapjes dan men zich realiseert. Ze voelen soms zo goed, dat je je afvraagt waarom je dit niet jaren eerder al hebt gedaan. En een betere leefstijl wapent niet alleen tegen aandoeningen en infecties. Met 98 miljard en stijgend is de gezondheidszorg in Nederland een van de duurste ter wereld.

Het lastige is alleen dat er tegenstrijdige info is. Er zijn zoveel gezondheidsgoeroes momenteel en ze benadrukken allemaal wat anders. Het is een feit dat, ALS je al bewust bezig bent met je voeding, je dagelijkse stress en je beweegpatroon, er al sprake is van enorme winst. Het verschil zit hem tussen enerzijds een beetje aandacht besteden aan de belangrijkste hiaten in je leven en anderzijds elke keer opnieuw je schouders optrekken en een liter frisdrank drinken. Omdat je zo opgevoed bent, of omdat je collega’s en vrienden dit ook doen. Omdat je er niet direct last van krijgt. Omdat je ook een beloning verdient. Persoonlijk vind ik het allemaal heel logisch en begrijpelijk. Het is alleen zo jammer dat je er zelf de dupe van wordt.

Hier mijn grote pijlers in de leefstijlgeneeskunde, met al mijn kennis en nederigheid aangeboden:

– Eet gezonde vetten en proteïnes zoals die in goede vis of gevogelte, samen met goede vezels die vooral in diverse groentes zitten. Beide helpen bij overgewicht en het voorkomen van hart- en vaatziektes.
– Pas je hoeveelheid snelle koolhydraten aan en probeer (vooral verborgen) suikers te verminderen. Dit lijkt als een van de meer belovende verbeteringen bij diabetes 2 en overgewicht.
– Slaap op vaste uren en verstoor dit ritme niet te vaak. Uitslapen of op andere uren gaan slapen verstoort je bioritme en heeft flinke gevolgen voor lichaam en geest. Ook dit is gelinkt aan overgewicht en diabetes.
– Vermijd lange uren zitten, zowel op je werk als privé. Niet makkelijk, maar wen eraan om elk half uur even op te staan. Anders komen de “corona kilo’s” er vanzelf aan.
– Hou desondanks de situatie toch zoveel mogelijk warme contacten en indien toegestaan raak elkaar aan (huid op huid contact is bewezen gezond!). Sociale interactie is cruciaal voor een mens en in het bijzonder voor je virale weerstand.
– Als je al ziek bent of je merkt dat deze aanpassingen om wat voor reden dan ook niet lukken, ga dan in gesprek met mij of een van mijn gewaardeerde collegae om hier samen een oplossing voor te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Aanmelden Nieuwsbrief

U hoeft alleen uw naam en email in te vullen

En u kunt zich altijd gemakkelijk weer afmelden!